De term uitgewerkt betekent dat ik hier net zo lang aan werk, tot deze klaar is. Het betekent dus niet dat het beeld glad wordt afgewerkt. In tegenstelling. Het is mijn streven om het karakter te vangen in de stijl die mijn werk typeert: een rake en vrije boetseertoets.
Portret Anne in marmerhars
Creatieproces
BOETSEREN NAAR LEVEND MODEL Wanneer een model in levende lijve model kan zitten, heb ik geluk want niets werkt beter dan het 'echte origineel' te kunnen waarnemen. Tijdens het boetseerproces ontstaat er daarbij een zeer helpende om het karakter te vangen, want iedere lach, frons, en andere (micro-) emoties komen allemaal een beetje in het portret.
PORTRET FRANS LEIDELMEIJER | LEVENSGROOT
Peter Nagelkerke | levensgroot
RONDOM FOTO'S VAN LEVEND MODEL Soms kan het model niet zelf poseren, zoals het portret van Geert Naaijkens toen we in 2020 in de eerste lockdown. Daarbij moest het portret een verrassing zijn. Ik maakte een afspraak met Geert met als smoes: 'Digitale portretkunst voor in het jubileumboek'. Met deze 'rondom-foto's' had ik goed materiaal om zijn portret in klei te vertalen.
rondom foto's
BEELDMATERIAAL VAN NIET-LEVENDE MODELLEN Soms is het niet mogelijk dat de geportretteerde in levende lijve voor mij poseert. Bij portretteren van iemand die niet levend model kan zitten, zal ik het moeten werken met het beschikbare beeldmateriaal. Alles is dan welkom: foto's, video's, tekeningen en schilderijen. Iedere afbeelding is een puzzelstukje in het gelaat van de persoon. Het is een zoektocht en intensieve studie naar de juiste vormen.
Harry | levensgroot | gips
Sessies
AANTAL SESSIES Het is moeilijk van te voren te zeggen hoeveel sessies er nodig zijn om een uitgewerkt portret te maken. Ik werk er simpelweg net zolang aan, tot deze gereed is. Bovenaan deze webpagina zie je een levensgroot portret waar ik 7 sessies voor nodig had. Het model poseerde live voor me, wat meestal sneller gaat dan van foto's. Het aantal sessies is ook afhankelijk van de grootte van het beeld.
HIER OF DAAR Een uitgewerkt portret maakt ik in meerdere sessies, net zolang tot het portret gereed is. Dit kan plaatsvinden bij mij thuis, of op de locatie bij het model. In het laatste geval blijft mijn boetseerbok met het portret-in-wording ter plaatse, totdat deze gereed is.
OPNIEUW BEGINNEN Het komt wel eens voor dat ik het portret voor een tweede keer opnieuw opzet, zoals bij het portret van Rembrandt van Rijn. Ik heb veel van zijn zelfportretten bestudeerd om zijn portret in 3D te maken. Dit proces is tijdrovende zoektocht naar de juiste vorm. Toen ik tevreden was over de gelaatstrekken van het portret, was in het proces de vrije een beetje verloren gegaan, waardoor ik besloot opnieuw te beginnen met verse klei-toetsen.
Rembrandt van Rijn
Materialen
Een uitgewerkt portret wordt altijd omgezet naar een ander materiaal zoals brons, marmerhars, gips of zoals in een materiaal naar keuze. Hieronder zie je een heel bijzonder eindmateriaal: massief glas. Als je nieuwsgierig bent hoe dit is gemaakt, kijk dan naar de video met het hele proces in beeld: Glasportret Geert Naaykens.